FALUNS USLA EKONOMI

Härom veckan fanns en artikel om Faluns ekonomi. Det som står där är korrekt men långt ifrån fullständigt. Prognosen för 2013 tyder på att kommunens verksamheter drar över budgeten med 58 miljoner kronor, vilket visar att kommunen i praktiken saknar styrning. Pengarna rullar okontrollerat på olika håll och kanter. Ändå kommer resultatet på sista raden troligen att ge intryck av att vara ganska bra. Det beror på flera faktorer som de rödgröna inte kan ta åt sig äran av.

Den största posten är AFA-pengarna på 50 miljoner, och ökade skatteintäkter om 19 miljoner. Summa ca 68 miljoner i extra pengar! Till detta kommer att det inte blir någon nedskrivning under 2013 av värdet på Folkets Hus. Det beror på att socialdemokraterna i kommunen inte kan komma överens med socialdemokraterna i Folkets Hus-föreningen om överlåtelse av byggnaden. När och om de lyckas komma överens åker kommunen på en smäll på 20-30 miljoner. Medan vi väntar på att (s) ska komma överens med (s) står den mångomtalade Kulturskolan stilla.
Extrapengarna återkommer inte, men det höga kostnadsläget som de rödgröna har dragit på Falun finns kvar. Det blir ett tufft jobb att städa upp ekonomin efter den här mandatperioden.

Lämna ett svar